0299-760 210

kantoor@printuser.nl

Kleur op papier of digitaal, hoe zit dat?

Bij drukwerk- en printproducten is niets lastiger om over te praten en over te oordelen dan ‘kleur op papier of digitaal’. Maar hoe zit dat nu?

Over kleur en ook over kleur op papier zijn hele boeken en vele pagina’s internet geschreven. In dit artikel beschrijven we voor u graag de meest essentiële zaken over ‘kleur op papier’ die voor u als drukwerk en print -gebruiker en dus ook -beoordelaar belangrijk zijn om te weten.

Uw waarneming en de materiaalsoort. En verschillende soorten wit?

Kleur is allereerst afhankelijk van uw eigen waarneming. Elk mens ziet kleur anders, en dat maakt het oordelen erover lastig. Meten is dan ook weten in ons vak. Ook verandert de kleur die wij op papier aanbrengen afhankelijk van op welke ondergrond we deze aanbrengen. Bij ons meestal op papier. Maar ook op elke papiersoort kan kleur er weer anders uit komen te zien. Is het papier ruwer of juist heel glad, is het papier wit of heeft het een tintje? En wat is wit? Hou maar eens verschillende witte papiersoorten naast elkaar en u zult zien dat er verschillende kleuren wit bestaan. Het een is wat groener en het andere wat blauwer of roder. En ook de wijze waarop het papier naderhand wordt afgewerkt heeft invloed op de kleur. Brengen we een vernis aan? Een lak of een laminaat? Het helemaal juist beoordelen van kleur gebeurt daarom meestal bij zogenoemd Norm-licht. Lichttafels in onze drukkerij voorzien van een neutrale omgeving en speciale lampen die zogenoemd daglicht symboliseren. Daarnaast meten we de kleur en met name de densiteit handmatig en met speciale meetapparatuur om te zorgen dat deze gedrukt wordt zoals deze bedoeld is. Of onze drukpersen doen dit geautomatiseerd tijdens het drukproces.

‘Inkt’ of ‘toner’ en geen ‘verf’

Kleur brengen wij aan op papier met ‘inkt’ of ‘toner’ en nooit met ‘verf’. In het drukproces gebeurt dit met inkt en tijdens een printproces meestal met toner. Drukken en printen zijn wezenlijk verschillend. In de huidige tijd mogen deze verschillende technieken voor u eigenlijk geen verschil meer maken. In andere blogs zullen we hier nader op ingaan.

CMYK, full colour, 4/4, kleur, zwart(/wit) of pms? Waar hebben we het over?

Het is belangrijk om te weten in welke kleuren drukwerk gedrukt moet worden. Dat bepaald waarover we het hebben bij de beoordeling en wat je mag verwachten van de kleur. Het meeste kleuren drukwerk of printwerk wordt gedrukt in CMYK. In deze afkorting staat de C voor Cyaan (blauw), de M voor Magenta (rood), de Y voor Yellow (geel) en de K voor Kracht (zwart). CMYK is hetzelfde als ‘full color’, ‘geheel in kleur’ of ‘4/4’ wat niet anders inhoud dan 4 kleuren (CMYK) aan de ene kant van het papier en 4 kleuren aan de andere kant van het papier. Zwart is 1 kleur zwart en wit drukken we doorgaans niet, dat is de kleur van het papier en waar dus geen inkt of toner zit. Bij kleurendruk drukken we de 4 drukkleuren als rasterpuntjes variërende van 1 tot 100% en in 4 rasterlijnen en gradenstanden (minimaal 15 graden verschillend) van elkaar. Door deze techniek bestaat het drukwerk als we dit met een vergrootglas (loupe) bekijken slechts uit puntjes in 4 kleuren maar van verder af en met ons menselijk zien wij weer een afbeelding of een tekst. Door de combinatie van deze 4 kleuren (CMYK), de rasterpuntjes en de rasterlijnen simuleren we beeld en laten we het oog dus ook vele kleuren zien die er in werkelijkheid niet zijn. We worden bedrogen door onze eigen ogen. Bij zwart of zwart/wit praten we meestal over dezelfde zwarte als de zwart uit de 4 kleuren (CMYK) zwart (K) maar zwart kan ook in een variant PMS-zwart gedrukt worden.

Bij PMS kleuren praten we over ‘huisstijl eigen’ kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System en is een wereldwijde kleur standaard. Vooraf en standaard gedefinieerde kleuren en kleur samenstellingen. Een Pantone waaier geeft wereldwijd aan hoe een bepaalde kleur eruit dient te zien en tevens geeft deze (alsmede computer software) aan hoe een bepaalde pms-kleur (uit andere vaste kleuren) samengesteld hoort te worden. Pantone kleuren exact vertalen naar CMYK kleuren of andersom is werkelijk een vak apart en vaak onmogelijk om dit exact te doen. Ook dit hangt weer af van uw beoordeling en hoe kritisch u bent. Vergeet daarbij niet dat ook dit sterk afhankelijk is van op welke ondergrond we drukken of printen. Ook een pms kleur, gemengd volgens hetzelfde recept en gedrukt met dezelfde densiteit, kan en zal er meestal anders uitzien op ruwer papier dan op glad papier.

Kleur op uw beeldscherm in vergelijk met papier

In deze tijd beoordelen we kleur meestal en in eerste instantie op een beeldscherm. Bedenk en realiseer dan een aantal dingen heel goed. Kleur op een beeldscherm wordt heel anders opgebouwd dan op papier. Digitaal praten we m.b.t. kleur over RGB (Rood, Groen, Blauw) waaruit bijvoorbeeld een afbeelding of huisstijlkleur wordt opgebouwd. Zoals u begrijpt is dat dus iets heel anders dan CMYK of PMS. Ook zal elk beeldscherm de kleur aan u anders laten zien, hoe goed u deze ook op elkaar afstelt. Indien u kritisch bent is ook hier vakkundige apparatuur vereist welke zo goed als mogelijk afgestemd en gekalibreerd kunnen worden richting echt drukwerk of printwerk. Ook hier is meten weer weten en gaat boven de beoordeling van het oog. Bedenk hierbij bijvoorbeeld ook nog dat elke (grafische) software (InDesign, Illustrator, Photoshop) een bepaalde RGB of PMS kleur standaard verschillend op kan bouwen qua waarde in CMYK. Een grote valkuil dus. Zo is het ook hier belangrijk dat u of uw ontwerper/vormgever weet waarover het gaat en wat u mag verwachten. Uiteraard helpen wij u graag met een passend advies want ‘kleur is een vak apart’.


Bel me terug

Demo pakket aanvragen?

Voorbeeld drukwerk, klik hier voor meer informatie

Gratis levering

Levering van uw drukwerk, op het door u gewenste adres in Nederland, is bij Printuser altijd gratis!

Gratis advies

Onze grafische ontwerpers adviseren u bij het ontwikkelen en ontwerpen van uw drukwerk-, print of mailingproduct.

Gratis bestandscontrole

Uw bestanden worden altijd gecontroleerd voordat ze naar de drukpers gaan.

100% niet goed, geld terug

Wij werken voor u altijd aan het leveren van de hoogst haalbare kwaliteit. Dus is iets niet goed, dan krijg u uw geld terug.

Drukwerk professionals voor standaard én maatwerk... Online prijzen, offline service! Mogen wij u helpen?

Copyright 2018 Printuser B.V. All rights reserved

Realisatie: Branding New